Historie brouweryen Eynthoven

Brabant heeft een rijke bierhistorie. Tot de 20e eeuw bevond het merendeel van de brouwerijen van ons land zich in Brabant en Limburg. Door diverse oorzaken zijn vele brouwerijen in het zuiden verloren gegaan. Denk hierbij aan de opkomst van thee en koffie, schaarste van grondstoffen, ontwikkeling van nieuwe moderne en grootschalige brouwtechnieken en overnames van kleine, ambachtelijke brouwerijen door de grote brouwerijen. Slechts enkele grote, u wel bekende brouwerijen in de regio, zijn overgebleven.

Bier en Historie in Eindhoven

De stad Eindhoven is een van een van de grootste steden geweest op het gebied van bier brouwen. Van ongeveer het begin van Eindhoven als stad tot ca. 1710 was Eindhoven de stad in Zuidoost Brabant waar het bier werd gebrouwen en verhandelt. In hoogtij dagen had Eindhoven meer dan 30 brouwerijen. Hier is er echter niet een van overgebleven. De oudste brouwerij die begin 20e eeuw nog in Eindhoven te vinden was is de brouwerij de Haas uit 1643.

De laatste brouwerij de zijn deuren heeft dicht gedaan is de De Valk (Antoon Coolen) in 1953. De hele geschiedenis van de Eindhovense brouwerijen kunt u lezen in het boek ‘De ouden brouweryen van Eyndhoven’. Deze is te koop bij de brouwerij of te bestellen via het contactformulier van deze website.

De historie van Eindhoven in gebouwen en bieren

De stad Eindhoven (het huidige centrum van Eindhoven) heeft veel mooie gebouwen gehad echter vrijwel alle oude historische gebouwen zijn verloren gegaan door bombardementen of door de bestuurlijke drang naar groei tot een moderne industriële stad.

Enkele voor de historie van de stad bepalende gebouwen zijn terug te vinden op bieren uit onze historische reeks.

Historie bieren en gebouwen Eindhoven