Historie van Eindhoven in gebouwen en bieren

De stad Eindhoven (het huidige centrum van Eindhoven) heeft veel mooie gebouwen gehad echter vrijwel alle oude historische gebouwen zijn verloren gegaan door bombardementen of door de bestuurlijke drang naar groei tot een moderne industriële stad. Enkele voor de historie van de stad bepalende gebouwen zijn terug te vinden op bieren uit onze historische reeks.

Het mooiste oude gebouw

Het mooiste oude gebouw is ongetwijfeld het Kasteel van Eyndhoven (locatie pand Ravensdonk, nu restaurant Vlijtig Liesje) geweest waarvan de restanten in 1676 zijn gesloopt.De Heeren van dit kasteel dronken de beste bieren die gemaakt werden door de brouwerijen.

Het bier dat deze fase weergeeft is een kruidige tripel van 9% genaamd ‘Heeren van Eynthoven‘.

De oudste brouwerij

De oudste brouwerij was ‘De Haas’ uit 1643, welke in 1917 werd gesloopt om plaats te maken voor het huidige V&D-gebouw. Van deze brouwerij was bekend dat ze een overheerlijk bruin bier maakten.

Het bier dat vernoemd is naar deze oude brouwerij heet daarom ‘Oude Haas‘ en is een dubbel van 7% met een licht zoete chocolade mout smaak.

Historie brouweryen Eynthoven

Oud maar goud

Het meest tot de verbeelding van de Eindhovenaar sprekend, is echter het ‘oude’ stadhuis. Dit gebouw vormde samen met de Catharinakerk door de eeuwen heen de 2 herkennings-punten van de stad. Het ‘oude’ stadhuis werd in 1967 gesloopt ten behoeve van de aanleg van een straat die er uiteindelijk nooit is gekomen! Het bier dat hieraan is gewijd heet ‘Oud Eindhoven‘ en is een stevig blond bier van 6%.

Het gebouw de Witte Dame is het oude hoofdkantoor van Philips. Dit bedrijf heeft ervoor gezorgd dat Eindhoven van een kleine stad tot en stad met de huidige omvang is gegroeid. Dit gebouw staat symbool voor de groei van de stad. Op dit bier prijkt een mooie witte dame uit de Art Deco periode die staat voor de lichttoren en de Witte Dame. Het bier is een wit bier van 5,1% met een frisse sinaasappel tick erin.

De laatste fase van de stad Eindhoven is het verkregen karakter van Hightech stad. Deze ontwikkeling wordt het beste gesymboliseerd door het Evoluon dat in 1966 is gebouwd. Het bier wat deze fase symboliseert heeft een gestileerde afbeelding van het Evoluon en is een gebalanseerde tripel van 9%.

Historisch bierenboek

De historische reeks bieren in het assortiment van de Stadsbrouwerij Eindhoven is een eerbetoon aan de vele oude gebouwen en brouwerijen die het karakter waren en zijn van de stad Eindhoven. Meer weten? Ga naar de website van Eijkenrode.

Lees de geschiedenis van de oude brouweryen van Eynthoven. Gemakkelijk via de mail aanvragen.