Herleef oude glorie in een nieuw jasje

In 1851 werd door Jacobus Schellens een fabriek voor katoenen en linnen goederen opgericht. Na zijn overlijden in 1882 gaat zijn zoon verder met de textielfabriek. Zijn zoon, Johannes Arnoldus Schellens, richtte samen met J.J. Marto een trijpfabriek op.

De eerste in Nederland

In 1887 schaft hij de eerste machinale trijpmachine in Nederland aan en zet deze in een oude knopenfabriek op het huidige Wilhelminaplein. Dit was geen succes. De Machines werken niet goed en samen met enkele handwevers gaan ze eerst handmatig het vak leren in Duitsland om vervolgens de machines goed af te stellen.

Nieuwe machines worden besteld en het bedrijf kwam in 1889 aan de Augustijnendreef bij de Dommel te staan, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het overgebracht naar bedrijventerrein De Hurk. De gebouwen werden in 1972 gesloopt. In 1982 werd het bedrijf stilgelegd, want de concurrentie was te hevig. De fabrikantenwoningen zijn te vinden op Augustijnendreef 2 en 4. Het zijn gemeentelijke monumenten.

Officieel een NV

De zoon van Johannes Arnoldus uit een tweede huwelijk, Leo Schellens, ging bij zijn vader werken maar richtte in 1902 een eigen fabriek op aan de Dommel bij de Vestdijk onder de naam fa. Leo Schellens & Co. In 1903 werd door Leo Schellens & Co een stoommachine aangeschaft die zeven weefmachines in de trijpweverij aandreef.

In 1924 werd dit bedrijf een NV onder de naam Leo Schellens & Co.’s Trijpfabriek N.V.. Men moderniseerde voortdurend en had ongeveer 150 mensen in dienst.

Historie brouweryen Eynthoven

Diverse uitbreidingen zijn er door de jaren geweest. De fabriekshallen zijn nog over van waar Leo Schellens mee is begonnen. In 1927 is het monumentale pand aan de achterzijde van het Schellens complex gebouwd. In 1954 is de laatste uitbreiding gebouwd (de huidige brouwerij en proeflokaal), een nieuw fabriekspand aan de Dommel (Bleekweg) met ruimte voor weefmachines en opslag op de begane grond en kantoorruimte op de 1e verdieping. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar is inmiddels vertrokken van de Vestdijk en uit Eindhoven.

Het was het laatste bedrijf dat van de oorspronkelijke Eindhovense textielfabrieken is overgebleven, omdat het zich op mohair velours is gaan specialiseren. Er is ook een vestiging te Deurne (Vescom) waar men eveneens mohair tapijten maakt. Het bedrijf stopte haar activiteiten in Eindhoven in 2009 om te verhuizen naar een nieuw pand aan de Speltdijk 8 te Helmond. Gebouwen en terrein aan de Vestdijk zijn verkocht aan de woningcorporatie WoonInc.

Meer over Leo Schellens  /  Meer over Vescom